[...] regulującym formowanie glikogenu. DGL posiada właściwości hepato-ochronne , co znaczy, że będzie poprawiał stan zdrowia wątroby i usprawniał jej działanie, czyli miejsca, gdzie zaczyna się enzymatyczny metabolizm glukozy. Chroniąc zapasy glikogenu i ich syntezę, DGL może pomóc w dostarczaniu energii podczas ćwiczeń/treningu i regeneracji.Do [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] jednak uważam, że to trochę przerost formy nad treścią – na pewno każdy jest w stanie dostarczyć odpowiednie ilości składników odżywczych z jedzenia (problemy się pojawiają gdzieś w okolicach 100kg wagi). Dla jasności – inna dieta jest wskazana dla osób starszych inna dla młodszych a jeszcze inna dla osób dotkniętych chorobami cywilizacyjnymi [...]
[...] 2 razy dziennie przez co najmniej dwa miesiące. • Masowanie ciała W trakcie wcierania odpowiedniego kremu lub podczas prysznica należy masować skórę w tych miejscach gdzie rozstępy już się pojawiły lub mogą dopiero powstać ( uda, brzuch, pośladki, biodra ) Masaż poprawia krążenie skóry, a substancje aktywne zawarte w kremach są lepiej [...]
[...] jest go zbyt mało, przysadka zaczyna wydzielać tzw. hormon stymulujący, który pobudzi jądra lub jajniki do pracy. Z jąder i jajników testosteron przekazywany jest do krwi, gdzie łączy się z białkiem SHBG (Sex Hormone Binding Globuline). Po tym połączeniu 90 proc. testosteronu staje się nieaktywne. Pozostałe 10 proc. wędruje do poszczególnych [...]
[...] Suplementacja nie musi być przeznaczona jedynie dla kulturystów, praktycznie każdy sportowiec odniesie z niej korzyść szczególnie jeśli chodzi o wydolność anaerobową gdzie potrzebny jest krótki wysiłek o maksymalnej intensywności. Wspomnijmy krótko dwa rodzaje wydolności: -wydolność tlenowa (aerobowa) która związana jest z długotrwałym [...]
[...] są w różnych odcinkach przewodu pokarmowego do cukrów prostych, ponieważ tylko w takiej formie mogą zostać wchłonięte. Sacharoza - jest trawiona dopiero w jelicie cienkim, gdzie działa sacharoza. Enzym ten produkowany jest przez ścianę jelita cienkiego. Laktoza - również rozkładana jest w jelicie cienkim przez laktozę. Aktywność tego enzymu [...]
[...] 10 krotnie silniej oddziałuje na tkanki docelowe niż testosteron. Jego działanie jest szczególnie widoczne w gruczole krokowym, mózgu, tkance tłuszczowej a także w skórze, gdzie silnie stymuluje pracę gruczołów łojowych. To właśnie podwyższona aktywność enzymu 5-alfa reduktazy i wzrost poziomu DHT przyczynia się do powstawania uciążliwych zmian [...]
[...] iż węglowodanów mamy na przykład 3. g w porcji (odpowiednio 8,5g w 100g produktu) i tłuszczy 2g (odpowiednio 5,5g w 100g produktu). Stąd też możemy ponownie się zastanowić gdzie się podziało po odjęciu tych wartości od całości pozostałe 20% . Może być to woda związana, oraz wolna(*8) (czyli wilgoć), minerały, dodatki witaminowe, hydrokoloidy, [...]
[...] ferrytyny, głównie w wątrobie i śledzionie oraz innych narządach. Żelazo zmagazynowane w organizmie pozostaje w dynamicznej równowadze z tym, które znajduje się w surowicy, gdzie jest transportowane w surowicy krwi w połączeniu z białkiem nośnikowym którym jest transferyna. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego barwnika [...]
[...] przez szereg czynników. Pierwszy etap to zastosowanie tego, co nazywamy ATP (trój-fosforan adenozyny, czyli 3 cząsteczki fosforanu związane z cząsteczką adenozyny), gdzie jedna z cząsteczek fosforanu jest używana do wywołania skurczu mięśni włókien mięśniowych. Jeżeli duża ilość włókien działa w ten sposób jednocześnie, nasze mięśnie [...]
[...] na sprawność seksualną. Tlenek azotu, poprawia ukrwienie genitaliów (u mężczyzn i kobiet). Stan ten polepsza także uzupełnianie poziomu argininy w płynie nasiennym, gdzie tworzy ona ponad 60% obecnych tam aminokwasów. W poprawie ukrwienia tkanek dodatkowo pomaga niacyna. Witamina ta oprócz korzystnego wpływu na tkankę mięśniową, działa [...]
[...] Straty największe są w gospodarstwach domowych, gdy warzywa czy owoce są nadmiernie rozdrabniane i gotowane w dużej ilości wody, nie wspominając o restauracjach gdzie produkty leżą podgrzewane nawet cały dzień. Co więc robić? Najkorzystniej było by używać do rozmrażania kuchenki mikrofalowej, ogrzewanie żywności mrożonej i pakowanej [...]
[...] - jak definicja mówi - określa jakie jest stężenie jonów wodorowych: w tkankach, wewnątrz komórki, we krwi, w moczu. Gdzie chcecie zbadać tam możecie zbadać to pH. Tam gdzie są jony wodorowe tam pH będzie miało wartość między 0 a 14 (dlaczego tak? - wynika to ze zdolności dysocjacyjnej wody, pierwotnego zastosowania tej skali do pomiarów [...]
[...] 1. CZYM WŁAŚCIWIE JEST „NO"? Jest to nieorganiczny związek chemiczny - TLENEK AZOTU. Tlenek azotu został doceniony niedawno, bo początek jego sławy datuje się na rok 1992, gdzie NO została uznana cząsteczką roku przez czasopismo „Nature". Wtedy to właśnie rozpoczęły się wnikliwe badania nad tlenkiem azotu. Wcześniej używany przez ludzi związek [...]
[...] w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej transportera GLUT 5 i GLUT 2, transportowana do wątroby, gdzie metabolizmowi ulega średnio 50-75% fruktozy,reszta przez nerki,komórki tłuszczowe i mięsniowe. Wchłanianie to jest całkowite, jeśli fruktoza jest spożywana w [...]
[...] suplemenatcja beta-alanina (carnoSyn) spowodowala wzrost poziomu karnozyny w miesniach: +58.8% przez okres 4 tygodni +80.1% przez okres 10tygodni gdzie w wloknach typu II zawartosc byla 1,7x wieksza niz we wloknach typu I Wiadomo juz ze suplementacja beta-alanina zwieksza poziom karnozyny w miesniach - ale jak to sie [...]
[...] aminokwasy są również ważne, ale BCAA odgrywają najważniejszą rolę u sportowców, ponieważ inaczej jak inne aminokwasy które przechodzą z krwi najpierw przez wątrobę, gdzie są rozkładane na różne substraty, BCAA docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych, tam razem z innymi EEA nasilają syntezę białkową, gdzie zostają wbudowane [...]
[...] do wyczerpania. Suplementacja L-karnityny Karnityna odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych, przenosząc je z cytozolu do macierzy mitochondrialnej, gdzie przechodzą beta-oksydację. We wszystkich tkankach utlenianie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zależy od karnityny dlatego uwarunkowany dziedzicznie lub nabyty [...]
[...] aminokwasy są również ważne, ale BCAA odgrywają najważniejszą rolę u sportowców, ponieważ inaczej jak inne aminokwasy które przechodzą z krwi najpierw przez wątrobę, gdzie są rozkładane na różne substraty, BCAA docierają bezpośrednio z krwi do komórek mięśniowych, tam razem z innymi EEA nasilają syntezę białkową, gdzie zostają wbudowane [...]
[...] do wyczerpania. Suplementacja L-karnityny Karnityna odgrywa istotną rolę w metabolizmie kwasów tłuszczowych, przenosząc je z cytozolu do macierzy mitochondrialnej, gdzie przechodzą beta-oksydację. We wszystkich tkankach utlenianie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych zależy od karnityny dlatego uwarunkowany dziedzicznie lub nabyty [...]